Griekse pastasalade met feta spinazie en spekjes

Dit is een recept voor pastasalade waarmee je direct een vakantiegevoel oproept. Lekkere jonge verse spinazie, feta een paar olijfjes…..je zit voor je gevoel al weer op een mooi zonovergoten Grieks eiland toch?

De salade krijgt wat meer pit door het zoute uitgebakken spek maar ook zonder het spek is het een prima salade hoor, dan heb je een lekkere vegetarische pastasalade. Gek op feta in je salade? Dan is dit recept met feta ook vast een blijvertje voor jou. Feta heb ik vrij standaard in de koelkast liggen, dus deze Griekse pastasalade komt vrij regelmatig op tafel.

De dressing is lekker licht en die kan je ook prima gebruiken voor andere pastasalades of voor bijvoorbeeld een gewone groene salade.

Wat heb je nodig voor deze Griekse pastasalade?

  • 400 gram penne (of een andere pastasoort)
  • 100 gram verse jonge spinazie
  • 200 gram Griekse feta
  • Een paar zongedroogde tomaten op olie (hoeveelheid naar smaak)
  • 250 gram kerstomaatjes
  • 100 gram zwarte olijven
  • 12 plakjes gerookt spek
  • 5 eetlepels pijnboompitjes
  • 1 eetlepel olijfolie

Voor de dressing

  • 6 eetlepels magere yoghurt
  • 2 theelepels mosterd
  • 1 theelepel wijnazijn
  • 1 eetlepel gehakte verse kruiden (welke je maar wil)
  • 1 citroen
  • Zwarte peper (versgemalen)

Bereiding Griekse salade met pasta

  • Kook de pasta volgens de verpakking (al dente, dus beetgaar)
  • Giet de pasta af als die beetgaar is lat de pasta afkoelen in een flinke kom, doe er een klein scheutje olijfolie door, dan gaat de pasta niet plakken
  • Ondertussen de plakjes spek even krokant uitbakken en laten uitlekken op een stukje keukenpapier
  • Dan de pijnboompitjes even roosteren in een droge koekenpan
  • De spinazie wassen en laten uitlekken
  • De kerstomaatjes halveren en de olijven in plakjes snijden en de gedroogde tomaatjes ook in stukjes snijden
  • Doe nu de tomaten, spinazie en de olijven bij de pasta
  • Spek in kleine stukjes snijden en ook toevoegen samen met de verbrokkelde stukjes feta

De dressing:

  • In een kommetje de magere yoghurt mengen met de mosterd, wijnazijn en verse kruiden
  • Rasp een halve citroenschil en doe dat ook in het kommetje
  • Maar smaak versgemalen zwarte peper toevoegen en alles goed door elkaar mengen

De salade afmaken

  • Nu kan de dressing ook bij de pastasalade en schep alles voorzichtig door elkaar
  • Eventueel nog naar smaak extra peper of zout toevoegen
  • Zet de salade nog even afgedekt in de koelkast tot gebruik
  • Voor gebruik de pijnboompitjes over de salade strooien

Leave a Reply