Lauwwarme pastasalade met blauwe kaas en champignons

Pastasalade is niet altijd een koude salade, je kunt ook heerlijke lauwwarme pastasalade maken. Deze salade is het lekkerste als je hem lauwwarm eet, koud is geen succes.

Zelf ben ik dol op blauwe kaas maar ik geef toe, het is wel een ‘aquired taste’. Niet iedereen is er even dol op. Er lijkt geen tussenweg te zijn, je gruwelt er van of je kunt er geen genoeg van krijgen. Een salade voor de liefhebbers dus.

Het recept is eigenlijk bij toeval ontstaan na een feestje. Je kent het misschien wel, je hebt iets teveel ingekocht en de volgende dag kijk je in de koelkast en die staat nog steeds vol met alle ingrediënten die niet op zijn gegaan bij de hapjes, zonde om weg te gooien toch? Van al die ingrediënten heb ik deze salade gemaakt (oké, toch nog een paar dingetjes erbij gekocht maar die rucola, de blauwe kaas en de room is toch mooi opgegaan) De peertjes in blik, uit het kerstpakket van vorig jaar zijn nu ook eindelijk op.

Let op: van de 250 gram blauwe kaas moet je een klein beetje apart houden om op het laatst over de salade te strooien, als een soort garnering.

Dit recept is goed voor 4 personen.

Ingrediënten voor pastasalade met blauwe kaas

  • 300 gram penne pasta
  • 250 gram blauwe kaas
  • 1 dl room
  • Scheut melk
  • 50 gram boter
  • 75 gram rucola
  • 1 doosje champignons (250 gram)
  • 1 klein blikje peertjes
  • 50 gram walnoten
In plaats van peer uit blik kun je natuurlijk ook 2 verse peren gebruiken

In plaats van peer uit blik kun je natuurlijk ook 2 verse peren gebruiken

Bereiding van deze lauwwarme pastasalade

  • Kook de pasta volgens de verpakking beetgaar, ondertussen ga je de rest van de salade voorbereiden
  • De champignons in vieren snijden en opbakken in een koekenpan
  • De peertjes uit laten lekken in kleine stukjes snijden
  • De blauwe kaas fijnprakken (een klein beetje blauwe kaas apart houden) met een vork, en mengen met de melk en de boter. Doe dit mengsel in een klein steelpannetje en zet het op een laag vuur tot je een lekker smeuïge massa hebt. Dan de room erbij doen en nog en even goed doorroeren
  • De pasta afgieten en de gebakken champignons, peertjes, rucola, walnoten (even klein maken met een mes) door elkaar mengen samen met de blauwe kaassaus.
  • Als laatste nog de overgebleven blauwe kaas over de salade strooien als garnering
  • Direct serveren en dus niet af laten koelen

Deze pastasalade is trouwens lekker vegetarisch. Ik heb het nog niet getest maar met druiven in plaats van peren lijkt me ook heel lekker.

Leave a Reply